Vieraskynä: Glad to be gay

Kirjoitan musikaalia Tom of Finlandista. Se kantaesitetään Turun Kaupunginteatterissa ensi tammikuussa.

tuomas Parkkinen 23.1.2013

Kuva: Robert Seger

Musikaalin stoori huipentuu San Franciscoon 1970-luvun lopussa. Touko Laaksonen on vihdoin uskaltautunut Amerikkaan, ja yhdessä hetkessä taiteilijalle valkenee, kuinka suuri vaikutus hänen “likaisilla kuvillaan” on ollut. Näyttämö on yhtä nahka-asuisten ja viiksekkäiden miesten karnevaalia; Tom of Finlandia suorastaan jumaloidaan! Tomin miehet esittävät riemullisen, pyörryttävän musiikkinumeron It’s Glad to Be Gay. Vaatimaton suomalainen liikuttuu silminnähden ja vapautuu.

Touko Laaksonen toi ilon seksiin. Hän kasvoi miehisiin huveihin jatkosodan Helsingin sallivassa ilmapiirissä; pommitusten keskellä ihmiset eivät tienneet, elävätkö huomenna, joten paras oli nauttia nyt. Iltalomilla pimennetyssä kaupungissa vänrikki Laaksonen sai seksiä niin paljon kuin halusi: saksalaisilta ja venäläisiltä, merimiehiltä ja duunareilta. Poliisit katsoivat touhua läpi sormien tai osallistuivat itsekin. Tuo aika on Tomin elämän avainkokemuksia – hänen omien sanojensa mukaan onnellisimmat vuodet – ja loi pohjaa tulevien piirrosten maailmankuvalle.

Sodan jälkeen elämä muuttui. Asenteet jyrkkenivät. Sodan kokeneiden kaupunkilaisten piti purkaa pahaa oloaan johonkin ja vainon kohteeksi valikoituivat homot. Huoltopoliisi ratsasi puistoja ja pisuaareja. Jengit kulkivat rökittämässä “kaappirunkkareita”. Vielä hetki sitten mutkattomasta miesten välisestä seksistä tuli kuolemanvakava juttu: syyllistävä, häpeällinen, jopa vaarallinen.

Muuttuneet olosuhteet saavat Laaksosen sommittelemaan oikeutta ja tyydytystä kuvan muodossa. Hänen julistuksessaan häivähtää jopa gospelmaista ilosanoma: seksissä voi hymyillä ja tuntea onnellisuutta. Kuvan puitteissa se on mahdollista, vaikkei tosielämässä olekaan niin.

Tämä on yksi musikaalimme suurista temaattisista tarinalinjoista. Tom of Finlandin messiaaninen tehtävä. Hän antoi piirroksillaan miljoonille miehille oikeuden nauttia. Luvan olla sellainen kuin on ja tuntea siten kuin tuntee. Touko Laaksonen tiesi, että seksi voisi olla myös iloinen asia. Hänelle se oli. Ja hän halusi jakaa sitä kaikille. Kuvien muodossa.

Olemme kuin varkain syvällä suuren ihmisoikeustaistelijan tarinassa. Musikaali uskaltaa haastaa katsojat ajatusleikkiin, että kaarinalainen Touko Laaksonen ja hänen taiteensa ovat olleet yksi mahtavimmista vaikuttajista homojen vapautumisessa, näiden oikeuksien ja tasa-arvoisemman aseman saavuttamisessa maailmanlaajuisesti. Verrattavissa Martin Luther Kingin panokseen mustien oikeuksien puolestapuhujana.

Tomin fantasioiden huumori, ylpeys, röyhkeys ja häpeämättömyys ovat väkivallatonta vastarintaa. Ilo on ihmisen vahvimpia aseita, sillä se jättää henkiin.

Tervetuloa katsomaan musikaalia, jossa on munaa.

Tuomas Parkkinen
näytelmäkirjailija

Book your tickets